PS Brzezinka

Kalendarz wydarzeń
Gminy Oświęcim
Pn Wt Sr Cz Pt Sb N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30



Uczymy się zdrowo odżywiać


w naszym przedszkolu  zostały podjęte  działania mające na celu uczenie dzieci zasad zdrowego odżywiania się.

Poprzez  praktyczne działania w których dzieci biorą aktywny udział pragniemy wypracować pewne  normy postępowania w zakresie prawidłowego odżywiania się dzieci. Należą do nich:

- rozumienie znaczenia zdrowego odżywiania się

- świadomość konieczności zjadania warzyw i owoców dla zdrowia

- posiadanie wiedzy w zakresie zdrowych produktów spożywczych i takich, których należy unikać.

W dniu 26.02.2016  wszystkie grupy brały udział w warsztatach kulinarnych.

Grupa ,,Kotki’’  w ramach zdrowego odżywiania przyrządzała ,, Maślankowe koktajle’’ . Głównym  składnikiem koktajli była  maślanka – /napój mleczny, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany, bogata w lecytynę, białka i sole mineralne, dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia/ oraz owoce/ banany, jabłka, mandarynki, granaty i awokada. Dzieci mieszając zblendowane  przez nauczyciela owoce z maślanką uzyskały trzy koktajle; w kolorze czerwonym; jabłkowo-granatowy, w kolorze żółtym; bananowo-jabłkowo-mandarynkowy oraz zielonym; jabłkowo-awokadowy. Każde z dzieci spróbowało każdego koktajlu i stwierdziło iż są dobre .

 

Grupa  „Jeżyki” przygotowywała „Kolczaste zwierzątko – jeżyka” , który jest symbolem grupy. „Jeżyk” wykonany został z: jajka, słonecznika, goździków i sałaty. Dzieci ze smakiem spożywały małego zwierzaka. Każdy średniak otrzymał pamiątkowy dyplom za wykonanie tej smacznej przekąski.

 

Grupa „Biedronki” podczas rozmowy poznała znaczenie spożywania mleka i produktów mlecznych dla zdrowia człowieka. Z przygotowanych – tylko zdrowych produktów- dzieci wykonały zdrową i bardzo atrakcyjną potrawę: serową myszkę. Zadaniem małych kucharzy było uformowanie z serka myszki i uzupełnienie jej o jarzynowe elementy: uszka i ogonek. Po skończonej pracy dzieci z apetytem zjadły samodzielnie przygotowany zdrowy posiłek.

Od tej pory rodzice mogą bez wahania wykorzystać w swojej kuchni potencjał małych kucharzy.

Zachęcamy państwa  do tworzenia w domu rodzinnym wraz z dziećmi własnych napojów owocowo- warzywnych i zdrowych przekąsek,   życzymy radości ze wspólnych działań z dziećmi  oraz smacznego.

 

 

Autor: autor: E.Bryła, B. Joniec, R.Krakowczak, fot.: E.Bryła, B. Joniec, R.Krakowczak
AKTUALNOŚCI
2021
123456789101112
Aktualności